NOV 09 2013

Etik inom sport och spel

Etik

Sporter och spel har sedan tidernas begynnelse varit populära och underhållande såväl för spelare som för åskådare.

Spel på sport

Att man satsar pengar på olika matchers slutresultat har länge varit en omtyckt och spännande aktivitet och idag kan man enkelt spela pengar på de allra flesta sporter via nätet. Detta har dock lett till mycket fusk och uppgjorda matcher hör idag tyvärr till vanligheterna. Tyvärr finns det alltid de som vill utnyttja systemen i jakten på rikedom. Under de senaste åren har flera uppgjorda fotbollsmatcher upptäckts inom både Champions League och VM-kval. Detta har lett till att Svenska Spel flera gånger har fått stänga av pågående spel då onormala spelmönster upptäckts.

Utbrett fusk

Spelfusket finns dock inte bara inom fotboll och sporter. Även inom poker är det vanligt att spelare tar till fula trick och fusk för att vinna storvinsten. Pokern har utvecklats något enormt de senaste årtiondena och idag är det nätpokern som briljerar. Att man kan spela poker på internet precis när man vill är en stor fördel för de som är intresserade av spelet och satsar på en karriär inom pokerbranschen. Däremot är det svårare att upptäcka fusk när alla spelare sitter bakom en datorskärm. Hur vet man egentligen att allt går etiskt rätt till under ett online-pokerspel?

Proffsfusk

För ett par år sedan anklagades världsettan inom pokervärlden för fusk och en stor fuskskandal avslöjades. Den portugisiske José ”Girah” Macedo, eller underbarnet som han kallades, fick sparken från det åtråvärda jobbet som proffsspelare för Lock Poker när sanningen kom ut. Macedo hade bland annat lurat andra spelare att möta en ”usel spelare” samtidigt som han erbjöd dem speltips via Skype. Problemet var bara det att den så kallade usla spelaren var Macedo själv och genom att se den andre spelarens kort kunde han enkelt vinna. Tidigare var Macedo involverad i en annan skandal då han låtit en annan person spela på hans konto.